Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 27 augustus 2019

Zomerstage bij Staatsbosbeheer

Op uitnodiging van Staatsbosbeheer zijn burgercommissielid Peter Schouten en ik een dagdeel op pad geweest met boswachter Jeroen den Hartog. We brachten een bezoek aan de Duursche Waarden vlakbij Wijhe. Na een warm ontvangst van Elke Kunen en hem in Informatiecentrum Den Nul kregen we gedegen uitleg over beleid, beheer en recreatieve doelen van hun organisatie. Samenwerking met alle belanghebbenden blijft een uitdaging, zeker als je gebieden openstelt voor bezoekers en maximaal ruimte wilt bieden aan het willen laten beleven van natuur.

We spraken er ook over om bij het bezoekerscentrum een emmer te kunnen lenen en die vol met afval en vooral PLASTIC weer in te gaan leveren: Zo maken we samen met alle bezoekers de natuur nog schoner. Jeroen gaat dit idee bespreken met alle partijen die werkzaam zijn in het centrum. Zou het dan toch lukken hier in Overijssel eens een proef mee te doen? Een van de suggesties uit mijn initiatiefvoorstel Plastic kan daarmee werkelijkheid worden. En als de proef succesvol blijkt gaan we straks wellicht vanuit alle bezoekerscentra de natuur een handje helpen!

Daarna gingen we het gebied in. De Duursche Waarden is een gebied van wel 120 ha toegankelijke natuur. Alleen al in het bezoekerscentrum komen jaarlijks rond de 40.000 mensen.  Er leeft onder anderen een slechtvalk op de oude steentoren van de vroegere steenfabriek. Die vogel is de snelste vogel op aarde met maximale snelheid van 250 km per uur. Maar ook bevers, veel libellen, visarenden, zeearenden en buidelmezen zijn hier thuis. De voormalige steenfabriek is een rijksmonument. Er leven veel vleermuizen. Overigens is het gehele gebied voor iedereen toegankelijk. Je hoeft niet op de paden te blijven, het is “streunnatuur”. Dus mocht je eens een mooie wandeling willen maken: ga op pad in de Duursche Waarden. Bezoek het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer en geniet van de rijke natuur in ons mooie Overijssel. Laat je verrassen!

Samen op pad: Wybren Bakker, Elke Kunen en Jeroen den Hertog van Staatsbosbeheer en Peter Schouten

Samen op pad v.l.n.r.: Wybren Bakker, Elke Kunen en Jeroen den Hartog van Staatsbosbeheer en Peter Schouten

Voor Peter en mij was het een waardevolle middag. Contacten zijn versterkt en we weten elkaar bij het behouden en versterken van natuur nog weer gemakkelijker te vinden. Dank aan Elke en Jeroen en tot ziens!

Wybren Bakker

Fractievoorzitter D66 Overijssel