Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 10 oktober 2018

Regenboogvlag moet in elke Overijsselse gemeente gehesen worden

De provincie Overijssel is sinds 8 november 2017 – op initiatief van D66 en PvdA – een zogeheten ‘regenboogprovincie’. Dat houdt in dat de provincie zich inzet voor de sociale acceptatie van homoseksualiteit en transgenders (LBHTI). Daartoe onderneemt Overijssel verschillende acties. Zo wordt op donderdag 11 oktober, tijdens Coming-outday 2018, weer de regenboogvlag gehesen op het provinciehuis.

Wybren Bakker (Fractievoorzitter D66 Overijssel) pleit voor een uitbreiding van dit statement: ‘Als D66 zien we graag een Overijssel waar iedereen zichzelf kan zijn. Om dit te ondersteunen zijn wij de 11eoktober uiteraard aanwezig bij het hijsen van de regenboogvlag. Wat ons betreft: iets wat elke (Staten)fractie zou moeten willen ondersteunen en in elke gemeente nodig is.”

 

Volgens Bakker is er nog een hoop werk te doen: “Zo lang nog niet iedereen zichzelf kan zijn is, ook in Overijssel, veel aandacht voor de acceptatie van LHBTI’ers nodig. Er zou dan ook geen mooier signaal zijn dan dat op elk gemeentehuis, bij elke zorginstelling, op elke school in Overijssel op 11 oktober een regenboogvlag hangt. Daarom roept D66 Overijssel gemeenten en gemeentelijke fracties op hieraan mee te doen. Dan geven we als Overijssel een krachtig signaal. Samen kunnen we dat doen.” Op 18 oktober 2018 volgt het Regenboogfestival Zwolle, mede georganiseerd door de Provincie Overijssel met diverse maatschappelijke organisaties.

 

 

 

 

 

 

De regenboogvlag is het symbool van de LHBTI-emancipatie.

 

Nederlandse homoseksuelen, lesbische vrouwen, biseksuelen, transgenders en interseksen strijden tegen wettelijke achterstelling en discriminatie en voor gelijke rechten en de mogelijkheid om zich als gelijkwaardige burgers kunnen ontplooien.

Tijdens ‘Coming-Outday’(11 oktober) wordt aandacht besteed aan het moment dat een homo, lesbienne, biseksueel, transgender of interseks (LHBTI) openlijk voor zijn of haar seksuele voorkeur uitkomt: het uit de kast komen oftewel de coming-out. Coming-Outday vond voor het eerst plaats in 1988 in de Verenigde Staten en wordt sinds 2009 ook in Nederland gehouden.