Steun ons en help Nederland vooruit

Publicaties

D66 Overijssel wil meer transparantie geitenhouderijen

Afgelopen woensdag stond een beladen onderwerp op de agenda van de Overijsselse Statenvergadering: het GGD-rapport naar de gezondheidsrisico’s van geitenhouderijen.

Wybren Bakker (Statenlid D66) diende een motie in om nadrukkelijk de omgeving te betrekken bij plannen die ondernemers in de geitenhouderij hebben. Daarnaast ziet D66 een grote rol voor het kwaliteitsteam Agro & Food bij wijzigingen bij bestaande geitenhouders: ‘Voor D66 Overijssel is de gezondheid van de inwoners van het hoogste belang. Door het aannemen van onze motie ontstaat er meer transparantie in het proces en een grotere focus op duurzaamheid en gezondheid’.

In de motie wordt ook een oproep gedaan aan de sector: “Samen optrekken is een must” aldus Bakker, “De sector moet zelf actief met de omgeving aan de slag. Zo leg je de verantwoordelijkheid daar waar die hoort.”

Tijdens de Statenvergadering werd ook een motie ingediend voor een tijdelijke stop op uitbreiding én nieuwbouw van geitenhouderijen. Deze motie behaalde geen meerderheid. Voor D66 blijft staan dat gezondheid van het grootste belang is. Over welke maatregelen het meeste effect hebben verschilde men van mening en daarom stemde de D66-fractie verdeeld over deze motie

Gepubliceerd op 07-03-2018 - Laatst gewijzigd op 22-11-2018