Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 3 oktober 2019

Nedersaksisch: rijkdom van de Overijsselse cultuur

Wie wel eens door Overijssel reist weet vast op te merken dat, hoewel onze provincie niet eens zo heel groot is, deze toch een geweldige diversiteit aan cultuur biedt. Ik heb het nu niet over hippe eettentjes met internationale keuken, of de prachtige historische gebouwen in onze dorpen en steden – al ligt me dat ook erg aan het hart. Ik bedoel het erfgoed van de Nedersaksische taal.

Voor de nieuwelingen onder ons (zoals ik dat een tijdje terug ook nog was): Het Nedersaksisch komt voort uit het Nederduits, gesproken in Westfalen en Nedersaksen. Het hele Nedersaksische taalgebied strekt veel verder dan Oost-Nederland: door Duitsland tot aan Denemarken. En Nedersaksisch verschilt overal: het Tweants is anders dan het Sallaans, en als ik thuis in Kampen met mijn oma spreek klinkt dit ook net weer iets anders.

Erkenning

Oud-Statenlid Jos Mooijweer heeft in de vorige periode veel aandacht gevraagd voor het Nedersaksisch. En terecht, want er is een aanzienlijk deel van de Overijsselse inwoners dat een vorm van het Nedersaksisch spreekt. Daarom werd in oktober 2018 op zijn initiatief een convenant ondertekend voor erkenning van het Nedersaksisch als officiële streektaal. Maar dit leidde wat D66 Overijssel betreft nog niet tot voldoende verandering. Dus diende Jos eerder dit jaar opnieuw een motie met dit onderwerp. Als gevolg wordt nu onderzocht of volksvertegenwoordigers hun eed ook in het Nedersaksisch kunnen afleggen. Er wordt ook gekeken of plaatsnaamborden in die taal mogen worden geplaatst. Een belangrijke stap, waarmee we het Nedersaksisch honoreren als cultureel erfgoed van deze provincie. Daarnaast bieden we hiermee ook erkenning voor de mensen die deze taal spreken.

Een half jaar geleden heb ik het portefeuille cultuur van Jos over mogen nemen. Sindsdien heb ik me wat meer heb verdiept in het Nedersaksisch als cultuurgoed. Zodoende krijg ik er alleen maar meer waardering voor! Deze streektaal is uniek, waardevol, en erg belangrijk voor de lokale identiteit van veel inwoners van onze provincie. Voor mij dus een goede reden om aandacht te blijven vragen voor deze taal. Ik zal me de komende jaren dan ook blijvend ervoor inzetten dat Nedersaksisch de erkenning krijgt die het verdient!