Steun ons en help Nederland vooruit

Peter Schouten

Burgercommissielid

68 jaar

Tel: 06 51506283

“Voelhoorns naar buiten gericht”

Peter Schouten (1953) werd op 15 mei 2019 geïnstalleerd als burgerlid van D66 Overijssel. Hij groeide op in Blaricum, studeerde in Utrecht en Amsterdam en woonde kort in Delft. Het grootste deel van zijn werkzame leven woonde en werkte hij in Haarlem. Zo’n vier jaar geleden verhuisde Peter naar Deventer.

“Ik ben eigenlijk apolitiek opgegroeid, maar wel vanuit een brede maatschappelijke interesse. Ik koos voor een studie planologie en ontwikkelde al snel een eigen visie op mijn vakgebied. Als planoloog ben ik uiteraard altijd betrokken geweest bij mobiliteit (steden en wegen, etc.), het is interessant om met zaken bezig te zijn die later letterlijk terug te zien zijn op straat. Al snel kwam ik tot de conclusie dat als je iets wilt met je eigen mening, daadwerkelijk iets wilt veranderen, je de politiek in moet gaan.”

Jan Terlouw

Peter is al sinds zijn studententijd lid van D66: “Het was de tijd van Jan Terlouw, eind jaren zeventig. Het ging niet heel goed met de partij en met een aantal medestudenten concludeerde ik dat dit gedachtengoed niet verloren mocht gaan. We sloten ons dan ook met elkaar aan bij D66. Het sociaal-liberale sprak mij aan, maar ook de maatschappelijke verantwoordelijkheid en de nadruk op de zelfredzaamheid van het individu.

Wethouder

In de gemeente Haarlem kwam ik in de fractie terecht. Daar leerde ik veel van mijn collega’s Paul Captijn en Rike Ruiter. Ze voerden me in de wereld van het politieke spel, het omgaan met andere raadsleden, etc. En: hoe je je ‘voelhoorns’ altijd naar buiten moet richten. Een bijzondere en leerzame tijd. D66 groeide en na de volgende verkiezingen kwamen we op acht fractieleden, waarvan zeven nieuw. We werden een collegepartij en mochten twee wethouders leveren. Een hectische, maar boeiende periode, waarin veel gebeurde. Ik werd niet alleen fractievoorzitter, maar ook wethouder, zelfs  midden in een termijn.

Uitdaging

Ik vind het mooi dat ik nu mijn steentje bij mag dragen als burgerlid aan de huidige driekoppige Statenfractie. Het is een mooie mix van ervaring en nieuw elan. Vanuit mijn ‘politieke vlieguren’ hoop ik constructief te kunnen ondersteunen. Daarbij focus ik me niet speciaal op ‘mijn’ thema’s zoals het fysieke domein, maar kijk juist breder. Ik vind Overijssel een prachtige, uitdagende provincie. En veelzijdig, dankzij de wisselwerking tussen stad en platteland.

Sinds 2006 ben ik zelfstandig adviseur. De wisselende werkplekken en eigen opdrachten verrijken mij enorm, verbreden mijn horizon en scherpen mijn kennis. Ik ben blij dat ik deze carrièremove gemaakt heb.“

Peter is getrouwd en heeft twee uitwonende kinderen. Hij is zelfstandig adviseur verkeer, vervoer en infrastructuur.

Meer van Peter Schouten
Bouwen in en aan de steden is, vergeleken met bouwen in het groene weiland, de weg van de meeste weerstand, maar wel de beste weg: versterk de stad en houd het platteland groen.
- Peter Schouten