Steun ons en help Nederland vooruit

“Perfectionisme bestaat niet”

Ik kom uit een gezin waarin het normaal was een eigen mening te hebben. Geen (politiek) standpunt hebben was ‘onbetamelijker’ dan een ander standpunt in te nemen. Hoewel mijn ouders zelf niet politiek actief waren was mijn grootvader dat jaren wel. Hij was bijvoorbeeld Statenlid voor D66 in Noord-Brabant in de periode 1970-1974. Niet alleen  mijn grootvader was politiek actief, mijn ooms en neef zijn dat ook.

Met een familie waar politiek heel gewoon is, is de drempel om zelf de politiek in te gaan natuurlijk laag. Toch duurde het even voordat ik die stap nam. In verschillende gemeenten waar ik gewoond heb herkende ik niet overal het typische D66-geluid en liet anderen het regelen. Toen ik in 2007 in Raalte kwam wonen was D66 daar nog niet vertegenwoordigd in de gemeenteraad. Ik woonde diverse partijbijeenkomsten bij om leden te motiveren (om) actief te worden voor D66 en zo een  kandidatenlijst voor de verkiezingen van 2010 op te stellen. Drie keer heb ik de boot afgehouden. Uiteindelijk ging ik toch overstag. Samen met Ronald Ringenoldus en andere (nieuwe) enthousiaste leden schreven we toen een programma en stelden een kandidatenlijst samen. We hadden de tijd mee, het ging  goed met D66. We haalden als nieuwe partij in Raalte een zetel. Als lijsttrekker zat ik vier jaar als eenmansfractie in de raad. Ik heb daar veel van geleerd, over de omgang met mensen, maar ook hoe snel je je horizon kunt verbreden. Ik zie de politiek echt als een verrijking, o.a. omdat je snel in aanraking komt met en meer te weten komt over onderwerpen waar je normaal gesproken niet dagelijks mee te maken hebt. Met een brede interesse als die van mij waren het wat dat betreft fantastische jaren. Ik ga er dan ook van uit dat ik in de Provinciale Staten datzelfde gevoel ook krijg.

Na deze eerste periode als raadslid besloot ik dat ik graag politiek actief wilde blijven, maar niet meer alleen. Ik nestelde mij op plek drie. De verkiezingen waren succesvol in 2014, maar voor mij persoonlijk net niet succesvol genoeg. We verdubbelden als D66, maar een derde zetel zat er niet in en ik mocht het stokje overdragen aan Bert Terlouw en Peter Moorman.

 

 

‘Stage’

Sinds die start in Raalte breidde mijn netwerk zich uit, ook onder de D66’ers in Overijssel. Zo was ik bestuurslid in Deventer (tegenwoordig Salland), was ik actief betrokken bij de twee laatste Statenverkiezingen en deed ik o.a. de coalitieonderhandelingen in Raalte samen metPeter Moorman. De meeste Statenleden heb ik de afgelopen jaren in diverse gremia beter leren kennen. Toen Wybren Bakkermij vroeg of ik interesse had in het statenlidmaatschap, kwam dat niet echt als verrassing. Ik had  al enige tijd over die vraag nagedacht. Ik wil het graag doen en heb er nu de tijd voor naast mijn baan (senior planner bij de gemeente Groningen).

Het komende halfjaar kan ik proeven aan het Statenlidmaatschap – als het ware ‘stage lopen’ – tot de verkiezingen in maart 2019. Met als doel om mij kandidaat te stellen. Met de portefeuilles cultuur en ruimte en water  kan ik mij tijdens het zomerreces flink inlezen. Het zijn portefeuilles met een paar pittige dossiers, zoals o.a. de fusie van de orkesten van Gelderland en Overijssel. Onderwerpen die mij na aan het hart liggen.

Humor

In deze Statenperiode hoop ik mijn horizon nog verder te verbreden en mijn kennis op meerdere fronten in te zetten voor onze mooie provincie Overijssel. Humor mag daar naar mijn mening niet aan ontbreken. Af en toe een kwinkslag geeft soms veel lucht. Je hebt zware onderwerpen met navenante beslissingen, maar het leven an sich is niet zwaar. Ik hou van een luchtiger benadering, dat brengt je verder.

Brede interesse

Ik heb, zoals gezegd, een brede interesse en dat vind je ook terug in mijn studies (leraar Aardrijkskunde, Film-, televisie- en theaterwetenschappen, Psychologie, Bestuurskunde en Overheidsmanagement). Ook mijn werkervaring (projectontwikkeling bij de gemeente Zwolle, begeleiding onderzoeken naar zorg bij kanker voor het Zorginstituut Nederland, Volksgezondheid bij de gemeente Utrecht, planning en control bij Dienst Landelijk Gebied, planner, etc.) zijn daar getuigen van.  Daarnaast heb ik vele facetten van de samenleving gezien. Ik werkte in mijn jeugd o.a. als vakantiekracht bij de sociale dienst, waar mijn vader bedrijfsmaatschappelijk werker was. Ik heb zelfs  een blauwe maandag als uitsmijter gewerkt.

Perfectionisme

Ik bewonder mensen die excelleren in hun vakgebied, maar er zijn maar weinig generalisten. Zij zouden meer waardering mogen krijgen. Ik vind het mooi om te zien dat niemand perfect is. , Het maakt iedereen menselijker en beter benaderbaar. Je kunt perfectionisme wel nastreven, maar eigenlijk bestaat het niet. Dat is een inzicht waar je als politicus veel aan kunt hebben. Dit betekent niet dat ik niet gedreven ben. Juist wel. Ik wil zaken gedaan krijgen. Alleen moet je soms tevreden zijn met het resultaat dat eigenlijk net niet helemaal is wat je had gehoopt. Je moet je dan realiseren dat je alle stappen richting jouw doel hebt gezet en er het maximale uit hebt weten te halen.

Geen navelstaarders

D66 is de partij die bij mij past, omdat ik de wisselwerking tussen liberale vrijheden en sociale verantwoordelijkheid interessant vind; het schuurt altijd. Je kunt niet alles regelen voor iedereen noch kan je mensen aan hun lot overlaten. We moeten mensen zelf de regie in handen geven, maar als politici zijn we ook in de positie om  personen die dat nodig hebben af en toe een ‘opstapje’ te geven. D66 geeft  de inwoners en organisaties van de provincie kansen en mogelijkheden zich verder te ontwikkelen en durft over grenzen heen te kijken. D66’ers zijn geen navelstaarders. Op een nuchtere, kritische manier proberen we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen, ook voor toekomstige generaties.

Ribs & Blues

In mijn vrije tijd bezoek ik graag concerten. En het zal je daarom niet verbazen dat ook mijn muziekvoorkeur breed is. Ik hou zowel van klassieke muziek als van soul en jazz. Daarnaast  bezoek ik ook bijna jaarlijks het Dynamo Metalfest en natuurlijk ben ik van de partij bij Ribs & Blues in Raalte.

Mathijs woont met zijn twee kinderen in Raalte.

Meer van Mathijs Perton
“I may not have gone where I intended to go, but I think I have ended up where I needed to be.”
- Douglas Adams