Steun ons en help Nederland vooruit

Annemieke Traag

Gedeputeerde

58 jaar

Ik ben geboren en getogen in Twente. Samen met Rob woon ik alweer vele jaren in Wenum-Wiesel. Al van jongs af interesseer ik me voor het functioneren van de overheid en de betekenis voor de samenleving. Mijn ouders waren geen lid van een politieke partij, maar volgden de landelijke politiek op de voet. Bij ons thuis was het altijd onderwerp van gesprek.

Als Gedeputeerde zet ik mij dan ook met hart en ziel in voor de thema’s energietransitie, milieu en Europa. Ik wil graag alles weten over verschillende vormen van samenwerking en ben gezond nieuwsgierig naar hoe dingen in andere landen gaan.

Verder noem ik mijzelf graag een cultuurliefhebber en in mijn vrije tijd fiets ik lange afstanden. Ik fietste drie jaar de Alpe d’Huez in het kader van Alpe d’HuZes.

Consequent

Van o.a. Jan Terlouw heb ik veel geleerd. Ik vind hem bijzonder inspirerend door zijn voortdurende inzet voor een betere wereld. Tijdens diverse bijeenkomsten zag ik hem spreken over circulaire energie. Inhoudelijk een bijzonder interessant verhaal. Het is bovendien heel inspirerend hoe hij met zijn gedrevenheid jongeren kan enthousiasmeren. In zijn boek Het touwtje uit de brievenbus & Katoren revisited, vertelt hij over de zeven grote uitdagingen waar wij voor staan om de toekomst van onze jeugd te waarborgen,

Consequent blijven in je boodschap, dat is Jan ten voeten uit. Onontbeerlijk in de politiek.

Vrouw van deze tijd

Daarnaast heb ik veel bewondering voor Koningin Maxima, ze is immers veel meer dan een koningin. Ze zet zich actief en met passie in voor o.a. microkredieten en andere vraagstukken in de samenleving. Ze is heel betrokken en heeft zich Nederland zo eigen gemaakt, dat vind ik bewonderenswaardig. Ze is intelligent en staat ergens voor, echt een vrouw van deze tijd.

Thema’s

Eind jaren 80 werd ik lid van D66. Vooraf had ik een onderzoekje gedaan en verschillende partijprogramma’s doorgenomen. Voor mij voelde D66 direct goed, deze partij stond en staat qua standpunten het dichtst bij me.

Destijds werkte ik in Den Haag, bezocht regelmatig de partijcongressen en kwam op het landelijk partijbureau. Zo belandde ik in de redactie van ‘De Democraat’ (het ledenmagazine van D66) en verschillende werkgroepen. Later nam ik zitting in het afdelingsbestuur van Apeldoorn.

 

Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in politiek en betrokken bij hoe de overheid functioneerde. Mijn studie Bestuurskunde aan de Universiteit Twente was daarvan een logisch gevolg. Ik vond dat ik zelf iets moest doen en wilde graag ervaren hoe een politieke partij functioneerde. Ik ben nooit raadslid geweest, maar was me altijd bewust van het belang van de overheid voor de samenleving. Ik werd dus met volle overtuiging ambtenaar, om van binnenuit te kunnen ervaren hoe het werkt. Zo werkte ik bij de gemeente Geleen, de provincie Overijssel en het Interprovinciaal Overleg (IPO), was afdelingsmanager bij het Centraal Bureau voor de Statistiek en secretaris/algemeen directeur van de Regio Achterhoek en de Regio Twente.

In 2011 trad ik toe tot Gedeputeerde Staten in Gelderland en sinds april 2017 ben ik Gedeputeerde in Overijssel. Tussentijds was ik een jaar waarnemend burgemeester in Doetinchem.

Ik heb gezien hoe de rol van de overheid de laatste decennia is veranderd. Toen ik mij eind jaren 80 aansloot bij D66 functioneerde de overheid veel ‘geïsoleerder’ en bepaalde in hogere mate wat ‘goed was’ voor de samenleving. Gelukkig liggen die tijden achter ons en begeven we ons steeds  meer in een participatiemaatschappij.

Duurzame energie

Ik blijf me de komende jaren inzetten voor duurzaamheid en het milieu. Ik hoef de geschiedenisboekjes niet in, maar hoop oprecht – en daar ga ik voor – dat er de komende jaren flinke stappen worden gezet op het gebied van energietransitie en CO2-reductie. Dat we fors kunnen investeren in nieuwe, duurzame vormen van energieopwekking ( biovergisters, windparken etc.)

Vrouwen in de politiek

Verder vind ik het belangrijk dat er meer vrouwen in de politiek komen. Iedereen die interesse heeft, mag contact met me opnemen. Ik deel graag mijn ervaringen.

“We gaan de komende jaren voor flinke stappen op het gebied van energietransitie en CO2-reductie” Annemieke Traag

Meer van Annemieke Traag
We denken aan morgen, dus doen we vandaag!