Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 29 september 2018

D66 Overijssel steunt onmiddelijke stop op geitenhouderijen

Geitenhouderijen in Overijssel mogen met ingang van 28 september 2018 niet meer uitbreiden. Ook mogen nieuwe bedrijven zich niet meer vestigen en is het omzetten van een agrarisch bedrijf naar een geitenhouderij ook niet meer toegestaan. Verder mogen bedrijven ook niet meer geiten aan houden dan dat ze op dit moment hebben.

 

Ondanks dat diverse provincies een stop hadden afgekondigd zette D66 Overijssel in op:

1       inzet kwaliteitsteam met toevoeging op gezondheidsfactoren;

2       de sector moet zelf beheersing laten zien hangend dieper onderzoek;

3       er mag geen merkbaar waterbedeffect (verhoogde aanvragen / uitbreiding omdat het elders is verboden) plaats vinden.

 

Overwegingen van D66 om in te stemmen met dit besluit zijn de volgende: Op grond van recente informatie vanuit Gedeputeerde Staten is te constateren dat in Nederland een groei van 12% van geitenhouderrijen ontstaat. Die zal ook o.a. in Overijssel plaatsvinden. D66 concludeert dat dit een te forse toename is.

De sector kan zelf blijkbaar niet haar beheersing laten zien ondanks het risico dat ook hier een stop bij groei plaats kon vinden. D66 vindt dit teleurstellend. Als er één geitje bij komt moet er vanaf nu op dat bedrijf ook één af. Een forse maatregel die agrarisch ondernemers diep raakt. Dat is zwaar voor ondernemers die juist meewerken aan verduurzaming van de sector en zich wel hebben kunnen houden aan natuurlijke ontwikkelingen binnen de gegunde vergunningsruimte. D66 is blij met de inzet van het kwaliteitsteam en heeft bevestigd gekregen dat de inzet daarvan door zal gaan bij lopende zaken.

 

De geitenstop geldt vanaf 28 september 2018. Bedrijven die voor die datum een vergunning hebben aangevraagd vallen hier niet onder. Ook geldt de stop niet voor bedrijven met minder dan 10 geiten bijvoorbeeld kinderboerderijen.