Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 27 augustus 2021

Laat politici openlijk twijfelen?

“Radicaal voorstel: laat politici openlijk twijfelen” Onder deze titel hield publicist Dave Schut in de opinierubriek van De Volkskrant (zaterdag 20-6) een pleidooi voor het toelaten van meer twijfel in de politiek. Politici zouden zich teveel aan gescripte voorlichterspraatjes en gladde mediatrainingen houden waardoor ze hun authenticiteit verliezen, wat de kiezer genadeloos door heeft. Schut raadt politici aan zich te spiegelen aan comedians die eerder twijfel en onzekerheid zouden toelaten.

Vanuit mijn eigen politieke ervaring als wethouder in een grote gemeente denk ik dat deze sympathieke gedachte aanvulling verdient. Ik heb altijd geprobeerd zo te handelen, en mijn ervaring is dat een kiezer dit op prijs stelt. Maar in de politieke arena, tussen je collega’s, werkt het anders. Daar krijg je als je twijfelt meteen “van onderuit de zak”, waarbij naar mijn ervaring, anders dan de huidige modieuze mening wil, vrouwelijke politici niet anders in elkaar zitten. Drie voorbeelden :

  • Op de vraag of een termijn gehaald wordt en mijn antwoord dat ik dat oprecht hoop: “hoop hebben we niets aan, halen we het of niet?”
  • Op een stellingname met enig voorbehoud: “o, uw fractiegenoot had hier op (pakweg) 26 maart 1983 in de raadscommissie een heel duidelijke mening over”
  • Op een presentatie van een ruimtelijk plan in een heel vroege fase, waarin veel onzeker was en input zeer gewenst: “wat doet u hier, u weet zelf nog niet wat u wilt”

De politieke wereld is dus wat minder mooi dan Schut denkt. Laten we maar zeggen dat hier ‘ruimte voor verbetering’ is.

Peter Schouten,
Burgerlid Statenfractie D66 Overijssel en oud-wethouder gemeente Haarlem